środa, 15 kwietnia 2015

~~ Śledź opiekany w zalewie octowej~~

Bardzo lubię opiekane ryby w occie, nadaje się w sumie do kego każda ryba.
Dziś zrobiłam śledzie:)

Składniki:
Śledzie ( ja miałam 6szt)
bułka tarka
mąka
sol i pieprz
olej do smażenia

 Zalewa octowa

4 szkl. wody
1 szkl. octu
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
3 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
gorczyca (ale nie koniecznie)
cebula

Wykonanie:
Rybkę myję, czyszczę.
Oprószam solą i pieprzem, mąkę mieszam z bułką tartą, panieruję w jajku.
Opiekam rybkę na złoty kolor na wolnym ogniu z obu stron po kilka razy aby mieć pewność że jest upieczona w środku.
Odsączam na ręczniku papierowym.
Robię zalewę:
Przegotowaną wodę mieszam z octem, dodajemy przyprawy. Mieszamy do rozpuszczenia się soli oraz cukru.
Cebulę kroję w pół krążki (ilość cebuli według uznania) .
Do naczynia wsypuje trochę cebuli układam śledzie, znów cebula i śledzie na koniec wlewam zalewę. Odstawiam na dzień lub 2.Gdy rybka jest wystarczająco octowa chowam do lodówki i mam pyszne śledziki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz