niedziela, 3 maja 2015

~~Tarta z makrelą~~

Składniki
  • 225 g - mąki
  • 15 g - drożdży
  • ½ łyżeczki - cukru
  • 135 ml - wody
  • ½ łyżeczki - soli
  • 2 łyżki - oliwy
  • Nadzienie
  • 1 - cebula
  • 2 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • makrela wędzona
  • 150 g - sera żółtego wędzonego
  • 1 - pomidor
  • garść kaparów
Opis przygotowania
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić.
Do miski wsypać mąkę, posolić, wlać oliwę. Dodać drożdże i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce – na około ½ godziny.
Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Przemieszać. Wsypać mąkę. Zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać kawałki ryby (bez skóry i ości).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kształt formy do tarty (średnica 28 cm). Ciastem wykleić spód i boki foremki (wcześniej wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Na ciasto wyłożyć farsz. Wyrównać. Posypać startym serem. Ułożyć plastry pomidora. Posypać kaparami.
Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz