- 225 g - mąki
- 15 g - drożdży
- ½ łyżeczki - cukru
- 135 ml - wody
- ½ łyżeczki - soli
- 2 łyżki - oliwy
- Nadzienie
- 1 - cebula
- 2 ząbki - czosnku
- 1 łyżka - masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- makrela wędzona
- 150 g - sera żółtego wędzonego
- 1 - pomidor
- garść kaparów
Opis przygotowania
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić.Do miski wsypać mąkę, posolić, wlać oliwę. Dodać drożdże i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce – na około ½ godziny.
Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Przemieszać. Wsypać mąkę. Zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać kawałki ryby (bez skóry i ości).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na kształt formy do tarty (średnica 28 cm). Ciastem wykleić spód i boki foremki (wcześniej wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Na ciasto wyłożyć farsz. Wyrównać. Posypać startym serem. Ułożyć plastry pomidora. Posypać kaparami.
Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz