niedziela, 3 maja 2015

~~ Pulpeciki w sosie czosnkowym~~

Składniki
  • ½ kg - piersi z indyka
  • 2 ząbki - czosnku
  • ½ - papryczki chili
  • 1 garść - natki pietruszki
  • 1 - jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kasza jęczmienna do podania
  • Sos czosnkowy
  • 1 łyżka - masła klarowanego
  • 7 ząbków - czosnku
  • 3 łyżki - mąki
  • 250 ml - mleka
  • 250 ml - bulionu
  • sól
  • pieprz
Opis przygotowania
Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili (wraz z pestkami). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wybić jajko. Dobrze wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki.
Zrumienić z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym oleju (np. ryżowym lub arachidowym). Przełożyć na ręcznik papierowy.
Na lekko rozgrzanej patelni, na klarowanym maśle, przesmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać mleko wymieszane z mąką, wymieszać. Zwiększyć płomień. Dodać bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Przyprawić solą i pieprzem. Do lekko gotującego się sosu dodać podsmażone pulpeciki i wszystko razem gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Podawać z kaszą jęczmienną i sałatką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz