Faszerowana pierś z kurczaka w sosie curry
- 1 pierś z kurczaka ze skórką i kostką
- 50 g papryki konserwowej
- 10 g suszonych pomidorów
- 5 g świeżej bazylii
- 20 g czerstwej bułki
- 30 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- 20 g masła
- 10 g mąki
- 5 g curry
- 30 g śmietany 12%
- 50 ml sosu spod kurczaka
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka podzielić i wykroić kieszenie.
Pozostałe kawałki piersi posiekać, dodać namoczoną w śmietance bułkę, konserwową paprykę oraz pomidory.
Wyrobić całość na jednolitą masę dodając przyprawy i posiekaną świeżą bazylię.
Przygotowanym farszem nadziać kieszenie, upiec w piekarniku w temperaturze 140°C.
Sos curry:
Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i sporządzić zasmażkę.
Rozprowadzić wywarem z pieczonych piersi, dodać przyprawy, śmietankę i doprowadzić, zagotować mieszając.
Podawać:
Z pieczonymi ziemniakami, dufinkami, zasmażanymi buraczkami oraz lampką białego półwytrawnego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz