Gulasz z żołądków drobiowych w zielonym sosie
- 0,5 kg żołądków drobiowych
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki mąki
- pół kubeczka śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- kilka listków świeżego zielonego tymianku
- maggi
Żołądki dokładnie opłukać, gotować aż będą miękkie.
Wywar z żołądków wylać a żołądki wystudzić, pociąć w paseczki.
Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Mąkę przesmażyć z masłem, dolać szklankę wody i zagotować.
Dodać ogórki, doprawić solą i pieprzem, pozostawić na minimalnym ogniu.
Listki tymianku drobniutko posiekać.
Do sosu dodać śmietanę, zamieszać i zdjąć z ognia.
Żołądki zalać sosem i posypać posiekanym tymiankiem.
Podawać:
Z młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz