- ½ - kapusty słodkiej
- ½ - kapusty kwaśnej
- ½ kg - wędzonych żeberek wieprzowych
- 3 ziarenka - ziela angielskiego
- 2 - liście laurowe
- 1 - marchewka
- 1 - cebula
- 1 łyżka - masła
- 2 łyżki - przecieru pomidorowego
- 4 - ziemniaki
- 1 garść - oliwek czarnych
- natka pietruszki
Opis przygotowania
Kapustę kiszoną ugotować. Słodką poszatkować, zalać szklanką
wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, marchewkę startą na
tarce jarzynowej oraz żeberka. Również ugotować. Żeberka wyjąć, mięso
oddzielić od kości i ponownie włożyć do garnka.Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na patelni na maśle. Do garnka z kapustą słodką dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Dorzucić zeszkloną cebulę.
Na patelni po cebuli przesmażyć przecier pomidorowy (można dolać odrobinę wody spod kapusty, by nie przypalić). Przełożyć do garnka. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać do kapusty. Jeśli przeciskamy je przez praskę, można to zrobić wprost do garnka. Wrzucić oliwki, wymieszać i od razu podawać. Ew. doprawić do smaku solą, chociaż nie jest to konieczne. Na talerzu dekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz