- 1½ kg - wołowiny
- 4 szklanki - wrzątku
- włoszczyzna
- 1 - cebula
- 2 - liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- Do dekoracji
- koperek
- Dodatki
- buraczki ze słoiczka
- Puree
- ziemniaki
- 1 łyżka - masła
- 3 łyżki - śmietanki
- Sos chrzanowy
- 1 łyżka - masła
- 2 łyżki - mąki
- 1 szklanka - wywaru wołowego
- 1 szklanka - śmietanki 30%
- 3 łyżki - chrzanu ze słoiczka
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania
Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek
rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron (bez tłuszczu). Zalać
gorącą wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę - przekrojoną na pół i
podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liście
laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Zamknąć szybkowar i
pod ciśnieniem gotować przez około 20 minut (w tradycyjnym garnku trzeba
gotować mniej więcej półtorej, a nawet dwie godziny, aż mięso będzie
miękkie).Przygotować sos chrzanowy. Na maśle zrobić jasną zasmażkę, dodać wywar spod wołowiny i śmietanę. Gotować dosłownie przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoiczka. Doprawić do smaku szczyptą cukru, sokiem z cytryny i solą.
Ugotowane mięso wyjąć, pokroić na plastry i podać na półmisku, polewając odrobiną sosu - resztę serwować w sosjerce.
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz