- 700 g - mąki tortowej
- 5 łyżek - mąki tortowej na zaczyn
- 3 - jajka
- 2 - żółtka
- 80 g - drożdży
- 1 szklanka - mleka
- 150 g - cukru
- 1 łyżka - cukru waniliowego
- ½ szklanki - oleju
- ½ łyżeczki - soli
- skórka z pomarańczy
- Kruszonka
- ¼ kostki - masła
- 3 łyżki - cukru pudru
- 4 łyżki - mąki tortowej
- 1 łyżka - cukru waniliowego
Opis przygotowania
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką przez około 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość (co może potrwać nawet 1 ½ godziny), wyłożyć na posmarowaną masłem formę o wymiarach 25 x 36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Zimną kruszonką posypać ciasto (można zetrzeć na tarce) i piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz