niedziela, 3 maja 2015

~~Drożdżówka z kruszonką~~

Składniki
  • 700 g - mąki tortowej
  • 5 łyżek - mąki tortowej na zaczyn
  • 3 - jajka
  • 2 - żółtka
  • 80 g - drożdży
  • 1 szklanka - mleka
  • 150 g - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • ½ szklanki - oleju
  • ½ łyżeczki - soli
  • skórka z pomarańczy
  • Kruszonka
  • ¼ kostki - masła
  • 3 łyżki - cukru pudru
  • 4 łyżki - mąki tortowej
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
Opis przygotowania
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką przez około 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoją objętość (co może potrwać nawet 1 ½ godziny), wyłożyć na posmarowaną masłem formę o wymiarach 25 x 36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Zimną kruszonką posypać ciasto (można zetrzeć na tarce) i piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz