Kurczak w sosie koperkowym
- 1 kurczak, około 1 kg
- 650 g ziemniaków
- 1 surowy ogórek
- 2 zielone papryki
- 2 duże cebule
- 100 g wędzonej słoniny
- 400 ml śmietany
- 2 pęczki zielonego kopru
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Kurczaka pokroić na mniejsze części.
Cebulę, paprykę, ziemniaki i ogórek pokroić na cienkie plasterki.
Na dnie dużego garnka ułożyć plastry słoniny.
Na słoninie ułożyć kawałki kurczaka i obficie posolić, przyprawić pieprzem,
a następnie posypać pokrojonym koprem.
Na wierzch położyć warstwę ogórków, cebuli, papryki i ziemniaków.
Znów posolić. Warstwy powtarzać do wyczerpania produktów.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać ze śmietaną i wlać do garnka.
Na niewielkim ogniu gotować dopóki ziemniaki nie będą zupełnie miękkie.
W czasie gotowania nie mieszać, najwyżej pokręcać garnkiem.
Podawać:
Z ryżem, grillowanymi warzywami i koniecznie z bialym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz