piątek, 27 marca 2015

~~Zupa rzodkiewkowa~~

Zupka jest na mały garnuszek, około 4 porcje

  • 1,5 pęczka rzodkiewki
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • pieprz czarny, sól
  • udko z kurczaka lub skrzydełka
  • ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa rosołowa
  • gęsta śmietana 18 %
  • jajka ugotowane na twardo
Udko (skrzydełka) ugotować na wolnym ogniu razem z zielem i liściem oraz przyprawą.
Dodać pokrojoną marchew oraz ziemniaki. Gotować do miękkości.
1 pęczek rzodkiewki pokroić w plasterki i wrzucić do zupy, pod sam koniec gotowania,  razem z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. gotować 3-5 minut, nie więcej.
Doprawić, zabielić śmietaną.
Podawać z jajkiem, posypać szczypiorkiem oraz plasterkami świeżej rzodkiewki.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz