piątek, 27 marca 2015

~~ Makowiec na półkruchym cieście~~

Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 jajo
1 żółtko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
13 dag margaryny
2 łyżki gęstej śmietany

 Masa makowa:
1 1/2 szkl zmielonego maku
2 niepełne szkl mleka
1/3 szkl cukru
2 łyżki masła
1 jajo
50 g proszku budyniowego o smaku wanilii
olejek migdałowy

Kruszonka:
2 szkl mąki
niepełna szkl cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu
4/5 kostki masła
  ( ja wycinam foremkami do ciastek kruszonkę :)

Przygotowanie:
 Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę.Wyłożyć na blaszkę(o wym.ok.37/22 cm)podziurkować widelcem. Szklankę mleka zagotować z makiem,cukrem i masłem.W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy z jajkiem i olejkiem,dodać do gotującego się maku, energicznie mieszać aby mak się nie przypalił .Jak już masa się zagotuje ściągnąć z pieca i ostudzić.
W tym czasie z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę.Na ciasto w blaszce przełożyć ostudzoną masę makową ,posypać kruszonką .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C piec ok 45 min do ładnego zrumienienia .Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.

Mam nadzieję że będzie smakowało :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz