Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 jajo
1 żółtko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
13 dag margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
Masa makowa:
1 1/2 szkl zmielonego maku
2 niepełne szkl mleka
1/3 szkl cukru
2 łyżki masła
1 jajo
50 g proszku budyniowego o smaku wanilii
olejek migdałowy
Kruszonka:
2 szkl mąki
niepełna szkl cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu
4/5 kostki masła
( ja wycinam foremkami do ciastek kruszonkę :)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę.Wyłożyć na blaszkę(o wym.ok.37/22 cm)podziurkować widelcem.
Szklankę mleka zagotować z makiem,cukrem i masłem.W reszcie mleka
rozmieszać proszek budyniowy z jajkiem i olejkiem,dodać do gotującego
się maku, energicznie mieszać aby mak się nie przypalił .Jak już masa
się zagotuje ściągnąć z pieca i ostudzić.
W tym czasie z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę.Na
ciasto w blaszce przełożyć ostudzoną masę makową ,posypać kruszonką
.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C piec ok 45 min do ładnego
zrumienienia .Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.
Mam nadzieję że będzie smakowało :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz