sobota, 28 marca 2015

~~Szynka duszona świąteczna~~




Składniki:
  • 1 szynka wieprzowa (1,5-2 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 listków laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek
  • tymianek
 Przygotowanie:
Szynkę wymyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć rozgniecionymi 4 ząbkami czosnku, posypać solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia włożyć szynkę do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub specjalnego rękawa foliowego do pieczenia. Nożem zrobić w mięsie dziurki-kieszonki, w które należy włożyć listki laurowe i kawałki czosnku, po wierzchu obłożyć szynkę cebulą pokrojoną w krążki. Podlać wodą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec szynkę ok 1,5 godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz