Składniki:
- 1 szynka wieprzowa (1,5-2 kg)
- 2 średnie cebule
- 8 ząbków czosnku
- 6 listków laurowych
- sól i pieprz do smaku
- majeranek
- tymianek
Szynkę wymyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym, natrzeć rozgniecionymi 4 ząbkami czosnku, posypać solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia włożyć szynkę do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub specjalnego rękawa foliowego do pieczenia. Nożem zrobić w mięsie dziurki-kieszonki, w które należy włożyć listki laurowe i kawałki czosnku, po wierzchu obłożyć szynkę cebulą pokrojoną w krążki. Podlać wodą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec szynkę ok 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz