Składniki:
- włoszczyzna (2 marchewki, pietrucha, seler, por)
- cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz zielony w kulkach (ok. 7–8 szt.)
- sól do smaku
- 90–100 g chrzanu
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- por (prócz tego z włoszczyzny)
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 1,5 l wody
Włoszczyznę i cebulę wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuję. Odcedzam i zostawiam sam wywar. Śmietanę mieszam z chrzanem, cukrem i gałką muszkatołową.Dodaję do zupy razem z pokrojonym na paseczki porem. Zagotowuję, doprawiam do smaku i podaję z grzankami.
Do zupki możemy wrzucić usmażoną białą kiełbaskę która nam zostanie :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz