Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (300 g) mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki (30 ml) oleju
- ciepła woda
- sól
- Nadzienie:
- 500 g dobrze odciśniętego twarogu
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- łyżka oleju do smażenia
Twaróg rozdrobnij. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź, a następnie utłucz. Możesz je także obrać przed ugotowaniem. Kiedy ziemniaki całkowicie wystygną, wymieszaj je z serem. Mieszankę przepuść przez maszynkę do mięsa. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do nadzienia. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Do mąki dodaj szczyptę soli, jajko, olej i taką ilość ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dosyp mąki. Ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub innej foremki wycinaj kółka. Na środku każdego kółka układaj łyżkę nadzienia i zalepiaj brzegi za pomocą widelca. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch. Od razu podawaj. Rady: - aby pierogi nie sklejały się podczas przechowywania , po ugotowaniu wymieszaj je z olejem. Kiedy ostygną, przed podaniem możesz podsmażyć je na patelni. Jeśli wcześniej były wymieszane z olejem, nie musisz dodawać go do smażenia - nie mieszaj twarogu z ciepłymi ziemniakami, bo może się zważyć.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz