Składniki :
• porcja ugotowanego w rosole mięsa kurczaka
• marchewka z rosołu
• groszek zielony konserwowy lub gotowany (świeży lub mrożony)
• kukurydza konserwowa (opcjonalnie)
• 4 jajka ugotowane na twardo
• rosół (w ilości do przykrycia składników)
• żelatyna (w ilości 1 łyżeczka na 1 szklankę rosołu)
• natka pietruszki
Przygotowanie:
Wybrać ładne mięso z ugotowanego kurczaka, odrzucając skórki, błonki i kości. Pokroić w kostkę.
Marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Odcedzić groszek i kukurydzę.
Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania wody).
Rosół
dobrze przyprawić solą i pieprzem (musi być dobrze słony). Zagotować a
następnie rozpuścić w nim żelatynę (na 1 szklankę rosołu dajemy 1
łyżeczkę żelatyny).
Mięso i warzywa układać w salaterkach,
miseczkach lub szklankach do 3/4 wysokości naczynek, zalewać rosołem i
odstawiać do ostudzenia. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz