Składniki:
- dowolna ilość jabłek
- cukier
- woda
Sposób przygotowania:
Jabłka po dokładnym umyciu, bez obierania,pokrój na ćwiartki.
Następnie, wrzuć je do szerokiego rondla i podlej niewielką ilością
wody (nie zapomnij, aby uprzednio usunąć z jabłek gniazda nasienne.). Gotuj na wolnym ogniu, aż do zupełnego rozgotowania. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.
Rozgotowana miazgę przetrzyj przez sitko.
Otrzymany przecier gotuj na wolnym ogniu. Skończ tą czynność, kiedy
przecier zmniejszy objętość do połowy. Do tak przygotowanej masy wsyp
cukier (ilość cukru powinna być równa połowie ciężaru przecieru). Po 20
minutach gotowania sprawdź, czy marmolada z jabłek jest gotowa. Jak to zrobić? Wystarczy, że spuścisz kilka kropel na zimny talerzyk. Jest już dobra, jeżeli po chwili zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz