środa, 29 października 2014

~~Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami~~

Tarta wyszła świetna :)

Składniki :
  • ciasto francuskie: 200 g
  • jajka: 5 szt.
  • śmietana 30%: 100 ml
  • pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
  • łosoś wędzony: 150 g
  • szczypiorek: 0,5 pęczka
  • mozzarella: 185 g
  • masło: 5 g
  • mąka: 5 g
  • bazylia: 5 listków
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku
Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).
Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

 Niestety nie mam fotki po wyjęciu z pieca. Przypomniała mi się jak już nic nie było :P

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz