Dziś proponuję mój przepis na ciasto z czereśniami. Prosty, szybki wypiek, nie do zepsucia, nawet dla początkujących.
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szk. Cukru
- 150 ml oleju (ok. pół szklanki)
- 2 szk. Mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- czereśnie (czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi, np. truskawkami, malinami, czy borówkami)
Ciasto z czereśniami zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek i
ubicia piany. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, żółtka, olej i
jeszcze trochę ubijamy. Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, sól i
proszek do pieczenia i powoli mieszając dodajemy do ciasta. Wylewamy
ciasto na wyłożoną papierem blachę, a na wierzch wykładamy czereśnie.
Ciasto z czereśniami
wędruje do nagrzanego piekarnika i piecze się około 45-50 minut w
temperaturze 175 stopni. Jeśli będzie trzeba, pieczemy oczywiście
dłużej. Wystudzone
ciasto z czereśniami posypujemy cukrem pudrem i podajemy do kawy lub herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz