środa, 29 października 2014

~~Ciasto z czereśniami~~

Dziś proponuję mój przepis na ciasto z czereśniami. Prosty, szybki wypiek, nie do zepsucia, nawet dla początkujących.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szk. Cukru
  • 150 ml oleju (ok. pół szklanki)
  • 2 szk. Mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • czereśnie (czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi, np. truskawkami, malinami, czy borówkami)
Ciasto z czereśniami zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek i ubicia piany. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, żółtka, olej i jeszcze trochę ubijamy. Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia i powoli mieszając dodajemy do ciasta. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blachę, a na wierzch wykładamy czereśnie. Ciasto z czereśniami wędruje do nagrzanego piekarnika i piecze się około 45-50 minut w temperaturze 175 stopni. Jeśli będzie trzeba, pieczemy oczywiście dłużej. Wystudzone ciasto z czereśniami posypujemy cukrem pudrem i podajemy do kawy lub herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz