Dziś chciała bym się z Wami podzielić świetnym przepisem na oponki, który zasięgnęłam od Pani Edytki, którą bardzo pozdrawiam.... :)
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- szklanka cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżeczka sody
- płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
Ser przekręcamy przez maszynkę lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Do mąki dodajemy ser, jajka, śmietanę, sodę, sól, cukier i zarabiamy gładkie ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Szklanką wycinamy kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółeczko.
Rozgrzewamy olej.
Oponki smażymy partiami po obu stronach ale króciutko, tylko do momentu, aż nabiorą ładnego, brązowego koloru.
Oponki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smażę na fryturze |
Tuż przed konsumpcją :)
Życzę smacznego ;)
poprostu wspaniale dostalam jako wspanial slodka niespodzianke meeeggaaa
OdpowiedzUsuń