~~WARTO TO JEŚĆ I WIEDZIEĆ WIĘCEJ~~

~~Pyszne zdrowe orzechy~~

Orzechy włoskie są bogate w przeciwutleniacze, które m.in.spowalniają procesy starzenia.
Orzechy najlepiej przechowywać w łupinach,dzięki czemu nie strać smaku ani właściwości a zawarty w nich tłuszcz nie zjełczeje.

~~Zdrowe szparagi~~

W sezonie warto je jeść jak najczęściej, ponieważ są bogate w witaminę C i E, błonnik, kwas foliowy, wapń, fosfor oraz potas. Najlepiej podawać je ugotowane w wodzie, polane bułką tartą zrumienioną na maśle lub z odrobiną oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny.


~~Tuńczyk na zdrowie, ale... ~~

Największą zaletą tuńczyka jest obfitość witaminy A i D oraz kwasów omega-3, które wzmacniają serce i układ kostny oraz pomagają zachować młody wygląd skóry. Pamiętajmy jednak, że tuńczyk gromadzi rtęć i inne metale ciężkie. Należy zatem zachować umiar w jego spożywaniu.

~~Cukier~~

Cukier muscovado- wilgotny,bardzo ciemny cukier z posmakiem melasy- można zastąpić br azowym cukrem lub cukrem kryształem. Pamiętajmy, by sprawdzić skład cukru trzcinowego- nie powinien się w nim znajdować karmel ani żaden barwnik.

~~ Perfekcyjnie ubita kremówka~~

Jeśli chcemy bić śmietanę na sztywno, musimy wybrać tę o zawartości tłuszczu minimum 30%. Mniejsza zawartość tłuszczu sprawi, że przygotowanie tego deseru będzie nie możliwe. Śmietana przed ubijaniem powinna być dobrze schłodzona. Nie wolno także ubijać jej dłużej niż jest to konieczne, bo może się zwarzyć.

~~ Jajka- o tym warto wiedzieć~~

UBIJANIE NA PARZE
Na dno garnka wlać wodę i zagotować. Do miski wrzucić żółtka i postawić ją na naczyniu z gotującą się wodą. Żółtka ubijać mikserem. Trzeba pamiętać o tym, aby gotująca się woda nie dotykała dna miski z masą jajeczną.

ŚWIEŻOŚĆ
Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże,wystarczy wrzucić je do szklanki wody z dodatkiem 1 łyżki soli. Jeśli opadnie na dno, mamy pewność, że jajko nadaje się do spożycia.

IDEALNA PIANA
Białko szybo ubijemy, gdy dolejemy do niego odrobinę octu lub soku z cytryny. Białek nie należy ubijać w naczyniach plastikowych. Najbardziej odpowiednie jest szkło.

PARZENIE
Z powierzchni jajka usuwamy zewnętrzne zabrudzenia np. za pomocą wacika namoczonego w occie, po czym zanurzamy je w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

OZNACZENIA
0- hodowla ekologiczna kur
1- wolny wybieg
2-chów ściółkowy (kury nie mają wybiegu)
3- chów klatkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz